Viikkovitonen haastaa valitsemaan kotoasi viisi yksityiskohtaa, jotka ovat sinulle tärkeitä, mutta joita muut ei ehkä huomaa, ja kertomaan niistä. Ympärille katsellessa tulee eittämättä mieleen, että kaiken tämän kaaoksen keskellä kukaan ei huomaa, että minä olen itse asiassa järjestystä ja kauneutta rakastava pieni hamsteri.

Valitsen kuitenkin asioita, joissa on huomattavasti positiivisempi viritys:

  • Olohuoneen ikkunasta näkyvät oksat ovat vieraille vain vihreää ikkunan takana. Minulle ne ovat paljon enemmän. Olen seurannut jokaisen luumupuun, sireenin, vaahteran ja pihlajan kasvua pienestä taimesta pensaaksi ja puuksi. Tuulisena päivänä koko oksisto heiluu katseeni edessä kuin levät meriveden niitä keinuttaessa. Ilta-aurinko siivilöityy lehtien välistä sisään vihreänä rauhoittavana hämynä ja piirtää koukeroisia kuvioita olohuoneen seinään. Harmaina päivinä lehtien ja oksien elinvoima on lohdullista. Tiedän mitä oksapolkuja oravat suosivat ja mistä sinitiaiset löytävät talviruokansa.

862427.jpg

  • Suvulta perittyihin huonekaluihin ja tavaroihin  minulla on syvä tunneside. Loikoilen isoisoisäni sohvassa, istuskelen isoisäni nojatuolissa, teen työtä isosetäni kirjoituspöydän ääressä, pakkaan tavaroitaní mummun lipastoon, katan juhlapöydän isotätieni astioilla ja lapseni säilyttivät lelujaan samassa pienessä puusohvassa kuin minä ja äitini aikoinaan.  Tavarat evät ole hienoja, eivätkä antiikkia (1920-1940 -luvuilta), niissä näkyy eletty elämä ja ne ovat minulle mittaamattoman arvokkaita.

862428.jpg

  • Kotonamme on viileää, huonelämpötila on talvella 19 ja makuuhuoneessa vielä alempikin. Viileässä on helppo hengittää ja suloista nukkua. Kylmää saa torjuttua kuumavesipullolla, täkeillä ja kaakeliuunin tulella. Kun tulee vieraita, patterit laitetaan etukäteen entistä pienemmälle, koska ihmiset ja kynttilät lämmittävät talon tehokkaasti.
  • En pidä  teknisten laitteiden ulkonäöstä ja hallitsevuudesta. Niinpä mm. levysoitin ja levykokoelma ovat piilossa vanhan kaapin ovien takana. Myös televisiomme oli pitkään piilossa omassa kaapissaan, kunnes kaakeliuuni vei kaapin paikan. Nyt etsiskelen sopivan kokoista taulutelevisiota, jonka voisi häivyttää esim. vanhojen ikkunanluukkujen, käspaikan, tms. verhoviritelmän taakse seinälle.

862426.jpg

  • Rakastan Rafaelin maalauksia. Teimme muutama vuosi sitten Miehen kanssa Italian reissullamme erillisen lenkin Roomaan ainoastaan nähdäksemme Villa Farnesessa seinämaalauksen Galatean voitto. Samalla reissulla ostin matkamuistoksi kamalaa kitsiä: pienen kipsisen mukamas freskonpalan, jossa on kuva yhdestä tuon maalauksen enkeleistä. Siitä on tullut minulle kuin ikoni, joka tervehtii  minua makuuhuoneen seinältä aamuisin ja jonka katsastan iltaisin ennen nukahtamista.  On minulla yksi oikeakin ikoni Kreikasta, pieni huomaamaton  Pyhä Kärsivällisyys, jonka kanssa vaihdamme aika ajoin salaa lempeitä ymmärtäviä katseita.


862423.jpg