Kauneimmat joululaulut, Runoraati joulutunnelmissa ja lasten koulun kuusijuhla, kaikki eletty  puolen vuorokauden sisällä. Siinä tuli melkein yliannostus herkistelyä.

***

Joululauluissa pentu T käpertyi kainalooni ja lauloi hartaasti korkealta, kovaa ja nuotin vierestä. A kiemurteli penkissä, huokaili ja ähisi ja aloitti lopulta sen iänikuisen tönimisen ja tuuppimisen, jota minä kutsun (helvetin) kähinäksi. Kai se on vain myönnettävä, että meidän perheessä, jossa muille musiikin kuuntelu, soittaminen ja laulaminen on yksi täysipäisenä pysymisen ehto, löytyy yksi poikkeava, jota musiikki ei mitenkään kosketa. Äitini on samanlainen. Silti aion sinnikkäästi pitää kiinni siitä perinteestä, että tunnin verran vuodessa on kestettävä kirkossa istumista ja laulamista, niinkauan kuin kotona asuu.

***

Television Runoraadissa oli eilen illalla joulurunojaan lukemassa kaksi TOP 5 listalleni kuuluvaa runoilijaa. Kumpaankin olen tutustunut vain tekstien kautta, enkä ole kummastakaan nähnyt edes yhtään valokuvaa. Kai Nieminen ei tekstin ja olemuksen perusteella olisi voinut ollakaan kukaan muu kuin hän itse. Lassi Nummi oli minulle yllätys, mielikuvani hänestä oli aivan toisenlainen. Se, että runoilijat lukevat iste omia tekstejään, ei musta ole aina hyvä ratkaisu, mutta jollakin tavoin se on hyvin paljastavaa.

***

Juuri äsken tassuttelin kotiin pentujen kuusijuhlasta.  A ei suostunut kertomaan etukäteen, mitä on mukana esittämässä. Tiesin vain, että mustat lasit pitää löytyä. Gangsta joukko esitti rapin Jollei jouluna ole lunta. T puolestaan on ollut huolissaan omasta osuudestaan jo viikon, punainen T-paita piti käydä ostamassa, tonttulakkeja on soviteltu harva se ilta ja viimeisinä öinä siltä meni jo yöunetkin. Roolisuoristus oli tonttustatistin, tonttujoukko kulki pakettien kanssa salin perältä lavan reunalle. Ja minua itketti. Olen juuri sellainen poikien mielestä hävettävä Emo, joka kyynelehtii juhlissa. Toinen oli jo niin murrosikäisen oloinen mustassa pikkutakissa ja mustissa laseissa, toinen taas niin hellyttävän kömpelö vasikkamaisuudessaan.

***

Täytyy ottaa vastalääkettä ja lähteä hammaslääkäriin ja kauppoihin tumpuloimaan viimeisten lahjojen haussa. Ettei mene ihan äiteläksi tämä joululomailu.