Mukavasti kului lomapäivä, kun mietiskelin Susupetalin liikkeelle laittamaan meemiin suosikkejani. Viiden parhaan naismuusikon rajaaminen on miltei mahdoton tehtävä, muttä tässä on tämän päivän 7 huipulla listani, Huomenna se voisi olla jo toisenlainen. Videoklipit löytyvät luettelon linkeistä, kaivamani info taas tekstin linkeistä.

329240.jpg

Piafia olen kuunnellut lapsesta lähtien ja aina löytyy joku jo moneen kertaan kuultu laulu, joka yhtäkkiä puhuttelee uudella tavalla. Yksi ikisuosikeistani on kuitenkin Mon Legionnaire, jota joku on tuubissa käyttänyt videopatkänsä taustamelodiana.

329241.jpg

Venezuelalainen Soledad Bravo aloitti 70-luvulla latinalaisen uuden laululiikkeen vallankumouslaulajana ja jatkaa edelleen, nykyään etenkin latinorunouden säveltäjänä ja tulkkina. Löysin joitakin vuosia sitten kirjastosta Bravon kokoelman Cantos Revolucionarios 60-70-luvuilta. Koska Chilen Uusi Laulu oli minun nuoruuteni rakkainta musiikkia, Soledadin laulut iskivät niin kipeästi sydämeen, että itkin pitkät itkut kuunnellessani. Sen jälkeen olen tutustunut Bravon uudempaankin tuotantoon. Videoklippiä oli vaikea löytää, mutta sentään yhden pikkupojan synttärivideon taustalla soi Soledadin heleä Vihreät lintuset.

329248.jpg

Maailmanmusiikissa on paljon suoraan sieluunkäyviä naisesiintyjiä. Omara Portuondo, Mecedes Sosa, Cesaria Evora... Nyt valitsin Evoran, ehkä laulujen meren keinunnan ja portugalin kielen viettelevyyden takia. Susana Bacaan tutustuin vasta muutamia vuosia sitten, mutta afroperulainen diiva sinkaisi suoraan usein soitettavien levyjen pinoon.

329586.jpg

Sambassa, fadossa tai afrikkalaisessa musiikissa olisi vielä niin paljon muitakin ihania naisia.... Ehkä olisikin pitänyt luokitella tyylilajit ensin ja sitten vasta alkaa rajata esiintyjiä.

329243.jpg329249.jpg

Olin riparileirillä, kun yksi uusista ystävistäni tutustutti minut Motown-soundiin, joka sekin puree minuun yhä. Sieltäkin löytyy niin älyttömän paljon hyvia naisia ja naisryhmiä (The Supremes, The Marvelettes, Martha and the Vandellas, Velvellettes). Valinta on vaikea, mutta päädyn Gladys Knightiin ja the Pipsiin.  Mustanmusiikin kuningattarista Aretha Franklin  jäi jo lapsena mieleen (kuten tietysti myös Ella Fitzgerald ja Billie Holidaykin). 

329245.jpg329246.jpg329247.jpg329244.jpg

Tietyssä mielentilassa haluan aina kuunnella swingiä ja 30-40-luvun jazzia. Jazzlaulajattarista Lena Hornen varhaistuotanto vetoaa ehkä johonkin viattomuuden ikävään. Sekä laulajana että näyttelijänä  kunnostautunut Horne esiintyi vuosikymmenien ajan.

329252.jpg

Musiikista, niinkuin kirjallisuudestakin ja niiden herättämistä tunteista on vaikea kirjoittaa. Niistä pitää vain nauttia.

Edit 5.1.: Korjasin Gladys Knightin linkin videoklippiin. Enkä malta olla lisäämättä tätä vuoden -73 ajankuvaa.