Koulu alkoi ja yläasteen aloittaneet Pennut ovat järkyttyneitä. Olin varovasti yrittänyt pedata, että koulunkäynti muuttuu yläasteella, mutta todellisuus valkeni niille vasta nyt. Ei omaa tuttua pulpettia, tavarat lokerossa ja muuten juostaan luokasta luokkaan. Ei omaa opea paapomassa, vaan itse pitää tietää minne mennä ja mitä pitää olla mukana. Pitkät päivät, paljon kirjoja, kummallinen salakielinen lukujärjestys, vieraat luokkakaverit, joka tunti uusi outo ope ja ruokakin on kuulemma pahaa. Emo paijaa ja lohduttaa - kyllä siihen tottuu - mutta molemmat ovat kolmen koulupäivän jälkeen aivan maansa myyneitä ja viikonloppua odotetaan hartaasti.

Pidin pennuille eilen illalla perinteisen koulunaloitussaarnani, molemmille tällä kertaa erikseen. Kertasimme vanhaa - älä lähde vieraiden mukaan, älä otta karkkia, kuvia yms. tuntemattomilta, älä koskea ruiskuihin ja neuloihin, älä kerro nimeäsi, meiliosoitettasi ja asuinpaikkaasi oudoille kyselijöille, muista ottaa avaimet, sulkea ovet, sammuttaa sähkövehkeet lähteissäsi, ja pidätte sitten toistenne puolta - mutta yläasteikäisten ohjelmistossa uusina aiheina ovat tupakka, huumeet. liimanhaistelu, viina ja seksi.

Mies on luvannut huolehtia seksiä ja henkilökohtaista hygieniaa koskevan osuuden, joka yllättäin onkin omien pentujen kanssa vaikeaa käsitellä vaikka sujuvasti kyllä vieraille muksuille voinkin aiheesta esitelmöidä. Sitäpaitsi vaikka minä kuljeskelenkin ilman rihmankiertämääkään ympäri taloa tuhteine muotoineni, poikiin iskee paha viikunanlehtiahdistus ja häveliäisyys, jos tulen katseluetäisyydelle, kun heillä on vaikka vain yläkroppa paljaana. Alastomana näyttäytyminen minun tai mummon edessä on sula mahdottomuus ja kesällä rannalla riisuminen ja pukeminen oli yhtä komediaa alusta loppuun. Joten maaperä ei ole otollinen sukupuoliasioita käsittelevälle keskustelulle äidin kanssa.

Muiden paheiden suhteen otin saarnan punaiseksi langaksi: On aina mietittävä haluanko minä itse tätä vai olenko menossa halpaan muiden mukana. Tätä toistelin erilaisin sanakääntein ja kun pääsin loppuun Pentu T kiteytti: "Siis jos A käyttää viinaa, tupakkaa tai huumeita tai haistelee liimaa, mun pitää heti kertoa sulle. Äiti onko askarteluliima vaarallista?". 

Aivan niin kullanmuru, ethän sinä mutta veljesi.

PS. Pentu A kuunteli saarnan älä-hei-viitsi-ilme naamalla ja luikki tiehensä heti kun suljin suuni. Sitä se teettää, kun on 17 minuuttia vanhempi. Taas olen yhtä vertailevaa kaksostutkimuskokemusta rikkaampi.