Kuulustelin pentujen yhteiskuntaopin koealuetta. Kokeeseen tuli kansantaloutta, suhdannevaihteluja ja globaalitaloutta käsitteleviä aiheita. Montaa sivua ei ollut päästy eteenpäin, kun mulla rupesi keittämään ja oli pakko tuoda julki oppikirjan liturgiasta poikkeavia mielipiteitä:

*  Jatkuva kasvu ei ole realistinen tavoite.
* Metsä- ja kemianteollisuuteen + Nokiaan nojaava elinkeinorakenne on järjetön  tulevaisuudenkuva. Uutta innovatiivista teollisuutta on mahdollista luoda mm. y mpäristöteknologiassa ja uusiutuvien luonnonvarojen käytössä, siihen olisi maailmanlaajuinen kysyntä ja markkinat ja meillä piisaa tietotaitoa ja koulutettua väkeä.
* Vapaat markkinat, joissa pyritään nopeasti kotiuttamaan voitot - piittaamatta vaikutuksista ympäristöön tai paikallisten työntekijöiden työoloihin - ei ole ainoa tapa hoitaa yritystoimintaa, eikä varsinkaan oikea tapa rakentaa oikeudenmukaista maailmaa.
* Verotuksen painopiste voisi olla kulutuksessa ja luonnonvarojen käytössä työnteon verottamisen sijaan, jos niin haluttaisiin.
* Kaikista  lamamaalailuista huolimatta me elämme erittäin korkean elintason maassa ja kulutamme liikaa. On priorisointikysymys mihin ja milloin varoja satsataan hyödyllisesti.
* Jos poliittinen vaikuttaminen tuntuu vieraalta, kuluttaja voi aina äänestää jaloillaan ja kukkarollaan. Ja syytä olisi kans tehdä niin ja tehdä tietoisia ratkaisuja.

Pojat kuunteli tuskastuneesti. Pohdiskeluuni oikeudenmukaisuudesta pennut kuittasi: "Kuule, tää maailma on tällanen. Sun pitäis ehkä vaan oppia hyväksymään se. " Jaa-a, kenenkähän täällä pitäis olla kapinoiva teini ja kenenkä porvaristunut vanhempi.  Keskustelu jatkuu.

JK. Koko pääsiäisen uutiset jauhoi mitä Tiura  milloinkin sanoi tai jätti sanomatta, tai joku muu hänestä sanoi tai jätti sanomatta. Tuskin siitä oli päästy, kun alettiin märehtiä Kiljusen lentomatkoja.  Mediavetoinen 'poliittinen keskustelu' on niin absurdia ettei ihme, etteivät pennut lotkauta korvaansakaan poliittiselle vaikuttamiselle.

 

Viikon ihmisennäköisen uutisen löysin Global Finlandin sivuilta

Peru: Orkideoiden kasvatus tuo kyläläisille monenlaisia tuloja

 

 

 

 

 

 Kukkapenkin ensimmäinen kevättähti 10.4.2010 © Outo Emo